17 Şubat 2011 Perşembe

Bonobo Arkaplan Sorunu Ve İlk Güncelleme

COMAK ekibi olarak, bugün ilk hatamızı düzelttik. Masaüstü arkaplan görüntüsünün her giriş yapıldığında öntanımlı arkaplana geri dönmesi problemi artık yaşanmıyor. Ancak bu hatanın çözümü için çalışırken daha önemli bir hatayı fark ettik, yayınladığımız iso, bizim depolarımızı otomatik olarak eklemiyor. Bu yüzden güncellemeleri alabilmek için, aşağıdaki komutu, tercih ettiğiniz bir terminalden (örneğin lxterminal) çalıştırmanız gerekiyor.

64 bit kullanıcıları için:
sudo pisi ar lxde-repo http://x86-64.comu.edu.tr/lxde/x86-64/pisi-index.xml.xz
32 bit kullanıcıları için:
sudo pisi ar lxde-repo http://x86-64.comu.edu.tr/lxde/i686/pisi-index.xml.xz

Bu sadece bir kere uygulamanız gereken bir adım. Bir kez depomuzu bilgisayarınıza ekledikten sonra, güncellemelerimizi pisi yada paket yöneticisi ile takip edebileceksiniz.

Arkaplan probleminin çözümüne gelirsek, aynı terminalden sadece:
sudo pisi it lxde-common --reinstall
komutunu vererek arkaplan problemini cözmüş olacaksınız.

14 Şubat 2011 Pazartesi

KDE'siz LXDE'li PARDUS 2011 [Bonobo]

ÇoMaK takviminde açıkladığımız gibi KDE'siz 2011+ÇNazar'dan sonra bu özel günde ÇoMaK Ekibi olarak hazırladığımız bu 2. sürümde, Pardus'u LXDE masaüstü ortamıyla beraber kullanabileceksiniz. ÇoMaK ekibi olarak Pardus+LXDE üzerinde Manager Ailesinden Kaptan dışındaki diğer managerlar kurulu halde gelmektedir.

Bu süreç içerisinde LXDE'den başka Enlightenment ile ilgili de çalışmalarımız olduğundan en kısa zamanda Pardus+Enlightenment seçeneğini de sunmaya çalışacağız.

Pardus+LXDE seçeneğinde Managerların ve LXDE ortamının ufak tefek eksikleri olsa da bu sürüm KDE'ye alternatif olabilecek şekilde kullanılabilecek bir test sürümü niteliğindedir. Bundan dolayı bu sürümü iso şeklinde dağıtıma vermeyi uygun gördük.

Pardus+LXDE masaüstü ortamı için http://x86-64.comu.edu.tr/bonobo/ adresinden bilgisayarınızın işlemcisine göre 32 ya da 64 bit sürümlerinden birini indirmeniz gerekecektir. Bu sürümde standart bir Pardus kurulumu yapma olanağı bulabileceksiniz. Bu masaüstü ortamıyla birlikte Pardus kullanıcılarının severek kullandığı Firefox ilk sürümde olduğu gibi sisteme kurulu olarak gelecektir. Firefoxtan başka Office ile ilgili işlemleriniz için LibreOffice, ses ve video için Clementine, Gnome Player, SMPlayer'ı kullanabilirsiniz. Grafik araçlarından Gimp, mesajlaşma servisi olarak Pidgin ve manager ailesi de sistemde kurulu halde gelmektedir.

Paket Yöneticisini kullanarak KDE'den bağımsız diğer başka uygulamaları da sisteminize ekleyebilir kendinize göre kişileştirebilirsiniz.

ÇoMaK Takvimine göre projemizi Haziranın ortalarına doğru bitirmeye çalışacağız. Ara ara diğer masaüstü ortamlarıyla iligili gelişmeleri sizlere an ve an bildireceğiz şimdilik hoşçakalın :))

Bonobo nesli tükenmekte olan DNA sı insana en yakın canlıdır. Bu aşırı tatlı şeyin ne olduğunu merak edenler için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bonobo