16 Mayıs 2011 Pazartesi

GNOME3'lü ÇOMAK [22 agu] Hazır


GNOME3'lü ÇOMAK [22Agustos], Comu sunucularındaki yerini aldı. Beklenen masaüstü ortamı GNOME3 şimdilik çözemediğimiz bazı hatalarla geliyor. Bu sürümde henüz bir kaptan yok ama bütün yönetici ailesi sorunsuz olarak çalışıyor. En kısa sürede bilinen hataları ve sizlerin bildireceği hataları gidererek, GNOME3'ü sorunsuz olarak kullanmanız için çalışıyoruz. Bu sürümün bir test sürümü olduğunu ve sorunlarla karşılaşabileceğinizi göz ardı etmemenizi rica ediyoruz. Tespit ettiğiniz hataları [1] adresinden bize bildirebilirsiniz. Ayrıca şimdilik sadece 32 bit iso sun. Bu isoyu [2] adresinden indirip deneyebilirsiniz.

22 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girecek 'İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar' hükümlerine göre kullanıcılar BTK'nın belirlediği 4 internet filtresinden birini ‘yasa gereği’ seçmek zorunda kalacak, bu duruma dikkat çekmek adına bu masaüstünün adını [22 agu] olarak belirledik.

Bilinen Hatalar:

Bu iso'yu sanal makinede çalıştırmak istediğinizde, VirtualBox'taki 3 boyutlu hızlandırmadan kaynaklanan bir sorun nedeniyle gnome-shell' i göremeyeceksiniz.

Güvenlik doğrulaması gerektiren bir ağa bağlanmak için; Çalıştır (Alt+F2) ya da konsoldan nm-connection-editor'e girerek, buradan kablosuz ağlarda gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Ayrıca Firefox yerine Chromium web tarayıcısını sunuyoruz.

Bu iso ile sınırlı sayıda paket verebiliyoruz, çok yakın zamanda eksikleri tamamlayabilmek için çalışıyoruz.(Eksik olan bazı paketler; totem, brasero, rhythmbox, empathy ...)

[1] http://liste.pardus.org.tr/comak/
[2] http://comak.comu.edu.tr/22agustos/

13 Mayıs 2011 Cuma

ÇOMAK Koleksiyon Sürümü [kozdincer] Hazır



Şimdiye kadar üzerinde çalıştığımız tüm ÇOMAK masaüstlerinin koleksiyonu olan [kozdincer] hazır. Bu koleksiyonda tüm masaüstlerinin (Fluxbox, Enlightenment, GNOME2, LXDE, Xfce) bilinen hataları giderildi ve güncellemeleri yapıldı. Pardus teknolojileri tüm masaüstlerine entegre edildi. Daha önceki sürümlerde her masaüstü ortamı için ayrı iso varken artık tüm masaüstü ortamları (GNOME3 hariç) Yalı'nın koleksiyon özelliği sayesinde tek bir iso ile kurulabilecek. Bu isoda da diğerlerinde olduğu gibi 32 bit ve 64 bit olarak bulunuyor. [1] adresinden indirebilirsiniz.


GNOME3 için çalışmalarımız tam gaz devam ediyor. En kısa sürede sizlere GNOME3'ün bulunduğu ÇOMAK' ı sunmak için çalışıyoruz. GNOME3 ile ilgili haberler için bu blogu ve ÇOMAK listesini takip edebilirsiniz.



Bu sürüm adını yakın zamanda Pardus 'ta çalışmaya başlayan, ÇOMAK projesine çokça katkı vermiş olan arkadaşımız Kaan Özdinçer'den alıyor. Tüm ÇOMAK ekibi olarak geç de olsa kendisine yeni işinde başarılar diliyoruz.






NOT: Eğer sanal makinada 64bit isoda ilk açılış sırasında problem yaşarsanız;VirtualBox'da Ayarlar->Sistem->Gelişmiş sekmesinden "Enable Nested Paging" özelliğini kapatın.