14 Şubat 2011 Pazartesi

KDE'siz LXDE'li PARDUS 2011 [Bonobo]

ÇoMaK takviminde açıkladığımız gibi KDE'siz 2011+ÇNazar'dan sonra bu özel günde ÇoMaK Ekibi olarak hazırladığımız bu 2. sürümde, Pardus'u LXDE masaüstü ortamıyla beraber kullanabileceksiniz. ÇoMaK ekibi olarak Pardus+LXDE üzerinde Manager Ailesinden Kaptan dışındaki diğer managerlar kurulu halde gelmektedir.

Bu süreç içerisinde LXDE'den başka Enlightenment ile ilgili de çalışmalarımız olduğundan en kısa zamanda Pardus+Enlightenment seçeneğini de sunmaya çalışacağız.

Pardus+LXDE seçeneğinde Managerların ve LXDE ortamının ufak tefek eksikleri olsa da bu sürüm KDE'ye alternatif olabilecek şekilde kullanılabilecek bir test sürümü niteliğindedir. Bundan dolayı bu sürümü iso şeklinde dağıtıma vermeyi uygun gördük.

Pardus+LXDE masaüstü ortamı için http://x86-64.comu.edu.tr/bonobo/ adresinden bilgisayarınızın işlemcisine göre 32 ya da 64 bit sürümlerinden birini indirmeniz gerekecektir. Bu sürümde standart bir Pardus kurulumu yapma olanağı bulabileceksiniz. Bu masaüstü ortamıyla birlikte Pardus kullanıcılarının severek kullandığı Firefox ilk sürümde olduğu gibi sisteme kurulu olarak gelecektir. Firefoxtan başka Office ile ilgili işlemleriniz için LibreOffice, ses ve video için Clementine, Gnome Player, SMPlayer'ı kullanabilirsiniz. Grafik araçlarından Gimp, mesajlaşma servisi olarak Pidgin ve manager ailesi de sistemde kurulu halde gelmektedir.

Paket Yöneticisini kullanarak KDE'den bağımsız diğer başka uygulamaları da sisteminize ekleyebilir kendinize göre kişileştirebilirsiniz.

ÇoMaK Takvimine göre projemizi Haziranın ortalarına doğru bitirmeye çalışacağız. Ara ara diğer masaüstü ortamlarıyla iligili gelişmeleri sizlere an ve an bildireceğiz şimdilik hoşçakalın :))

Bonobo nesli tükenmekte olan DNA sı insana en yakın canlıdır. Bu aşırı tatlı şeyin ne olduğunu merak edenler için: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bonobo

7 yorum:

  1. Ellerinize sağlık hemen denemek için indiriyorum. Benim gibi netbook kullanıcıları için kesinlikle ideal.

    YanıtlaSil
  2. Enlightenment E17 Eklenmesini sabırsızlıkla bekliyorum;
    özellikle netbook kullanıcısı arkadaşlarıma Enlightenment masaüstlü Pardus 2011 kurmak güzel olacak…

    YanıtlaSil
  3. Bonobo isim tercihi olarak küçük bir bahtsızlık içeriyor doğrusu. Bonobo, Gnome'un 2.4 sürümüyle birlikte vazgeçtiği Parçacık Modelinin ismiydi.. http://en.wikipedia.org/wiki/Bonobo_%28component_model%29

    YanıtlaSil
  4. Pardus 2011 depolarinda Enlightenment E17 zaten var. Ben kurdum ve sorunsuz kullanabiliyorum.

    YanıtlaSil
  5. LXDE sürümünde gördügüm ufak bir eksikligi bildirmek istiyorum. Açilisi uzun suren programlara tiklandiginda imlecin yaninda kum saati gibi bir simge görünsün ki sistemin mesgul oldugunu anlayalim. Ben ilk denememde programin birine 10 kere tiklamistim. Sistem algilaliyor sanmistim. 5-6 saniye sonra hepsi birden açildi. Az kaldi sistemim cöküyordu :)

    YanıtlaSil
  6. benim yazıtipi ile ilgili bir tavsiyem olacak. yazıtipi lubuntu 10.10'daki gibi düzgün olsun isterim. normalde bunu lxterminal'de kod ile yazıp halledebiliyorum ama pardusun bu lxde sürümünde işe yaramadı. benim netten bulduğum yöntem şu:
    How to Enable Subpixel Font Rendering in Lubuntu 10.04
    Currently there is no GUI option to turn on subpixel font rendering or smoothing in Lubuntu 10.04. But don't lose hope, we always have the terminal. Just follow these easy steps:

    1. Click the "Menu" panel button;

    2. Go to "Accessories" and click "LXTerminal";

    3. In the terminal, type this command: sudo nano ~/.Xresources then press Enter;

    4. Copy and paste the following:
    Xft.dpi: 96.0
    Xft.hinting: true
    Xft.hintstyle: hintslight
    Xft.antialias: true
    Xft.rgba: rgb

    5. Press CTRL+X;

    6. Press Y then Enter;

    7. Restart your system.

    linux mint lxde'de de işe yaradı fakat bu Pardus lxde sürümünde olmadı.
    sözün kısası yazıtipi görünümü düzeltilerek göze daha hoş gelen estetik bir lxde masaüstü fena olmaz.
    çalışmalarınızda kolay gelsin der, iyi günler dilerim...

    YanıtlaSil
  7. E17'i daha ilk sürümlerinden beri yıllarca kullanmış biri olarak ben de E17 sürümü kullanan pardusu heyecanla bekliyorum. Aslında bu konuda Pardus geç bile kaldı diyebiliriz (: Bkz:

    http://bodhilinux.com

    Şu anda Elive, Bodhilinux daha kaç tane Enligntenment kullanan dağıtım varsa kurmayı düşünüyorum :)

    Aslında Pardus'a da özellikle bir yer açmayı düşünüyordum ama Distrowatch'daki aklınıza gelebilecek her dağıtımı kurmama rağmen Gentoo ve Pardus'u USB çubuk kullanarak kuramadım. Fedora'da olduğu gibi dağıtımın kendisi USB çubuktan kurulum için ek olanaklar verse daha iyi olacak. Hatta üzerinde Pardus logolu USB çubuklar satılsın ;)

    Gerçekten eğer Pardus ilk geliştirildiğinde KDE yerine hafif ve RAM'i adeta koklayarak bir pencere yöneticisi kullanmış olsaydı daha çok son kullanıcıya ulaşırdı diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil