20 Haziran 2011 Pazartesi

Bir yılın ardından

ÇoMaK projesinde bir yılda nereye geldiğimizin bir özetini yapmak istiyorum:
  • Pardus ekibiyle birlikte (geçen yıl olduğu gibi) çok verimli geçen bir çalışma oldu. Biri Gebze'de biri Çanakkale'de iki çalışma gerçekleştirildi. Projeler deposuna 2500'e yakın commit yapıldı. Çeviriler için çok sayıda gönüllü ile birlikte çalışıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
  • Gökmen'in yazdığı PDS kullanılarak neredeyse tüm manager'ların kde bağımsız hale getirilmesi işi tamamlandı. Bu işlemin tamamlanmadığı 1 manager kaldı (yanlış hatırlamıyorsam) onun da yaması bu ay içinde bitirilip Gökmen'in gözden geçirmesine hazır hale getirilecek.
  • Kaptan tüm masaüstlerinde ayarları yapabilecek hale getirildi ama kodların Pardus deposuna alınması için düzenlenmesi gerekiyor. O da bu ay içinde bitirilecek.
  • Lxde, xfce, fluxbox ve E17 Türkçe çevirileri %100'e getirildi. Gnome3 çevirileri %88'e ulaştı. Elbette çeviri hiç bitmeyen bir iş olduğundan sürekliliğin sağlanması gerekiyor.
  • LXDE tamamen Pardus deposuna alındı.
  • XFCE base bileşeni tamamen depoda, addon'lardan depoda olmayanları yakında review'e alıp onu da tamamlayacağız.
  • E17 base zaten depoda vardı. Depoya alınmamış e-module'lerle ilgili ne yapacağımızı konuşmamız lazım.
  • Fluxbox paketleri review'a alındı. Toplamda 3 paket var. Onlarla Fluxbox da Pardus deposuna girmiş olacak.
  • Gnome2 için gerekli herşey (hatta fazlası) paketlendi. Eğer depoya almak istersek onlar da review'a alınabilir. Ama bence bu boşuna bir emek olur, çünkü Gnome2 artık geliştirilmesi devam etmeyen bir masaüstü ortamı haline geldi. Gnome3'ün çıkışından bu yana neredeyse hiç yeni tarball yayınlanmadı Gnome2 için. Gnome ekibi tüm enerjisini 3 serisi için kullanıyor. Yine de hazırda Gnome 2 paketleri olduğunu söyleyebiliriz rahatlıkla. Gnome3 radikal değişiklikler içerdiğinden eski Gnome kullanıcıları bir süre daha Gnome2 kullanmak istemeye devam edebilirler. Ben bu kullanıcıların bir kısmının XFCE'e geçiş yapacağını, kalanların daha fazla direnmeden 3 serisine geçeceklerini tahmin ediyorum.
  • Gnome3 paketlerinin Pardus 2011'e alınması için system.base'den başlayarak bazı paketlerin güncellemesi ve ilave parametrelerle (çoğunlukla introspection desteğinin açılması gerekiyor) paketlenmesi gerekiyor. Gnome3 için 100'den fazla paket hazırlandı, hazırlanan paketler kurulup kullanılabilir durumda ama nasıl bir süreçle depoya alınabilir bilemiyorum.
  • Bu yıl üzerinde çalıştığımız hiç bir paketin 64bit mimarisinde çalışması için ayrıca birşey yapmadık.
  • Ve son olarak projede çalışan ekip yine çok şey öğrendi. Üzerinde çalışılan 6 masaüstü ortamını daha önce hiç kullanmamış bilgisayar mühendisliği öğrencileri hem bu ortamların paketlenmesiyle hem de onlar üzerinde çalışacak programları yazmakla ilgilendiler. Bildiklerine daha fazlasını katarken, birlikte iş yapmayı ve özgür yazılım kültürünü daha çok benimsediler. Yine her açıdan gurur duyduğum bir ekiple bir yıl çalışmış oldum.
Yukarıdakileri elbette sadece Çanakkale tayfası yapmadı. ;) Paketlerin depolara alınmasında Pardus geliştiricilerinin, çevirilerin bu seviyeye gelmesinde özgür yazılım gönüllülerinin önemli payı var. Camia da bu projeye büyük destek verdi, hazırladığımız iso'lar 10 binden fazla indirildi. Kurup kullanan, hata bildiren, duyurulmasına yardımcı olanlara da çok teşekkürler. Hem özgürlükiçin, hem de pardus-linux camiaları hep olumlu yönde bizi teşvik ettiler, haberler yaptılar. Sağolsunlar.

Biz yine buralardayız; özgür yazılımdan aldığımızın birazını olsun geri verebilmek için.

5 yorum:

  1. "... addon'lardan depoda olmayanları..." >> eklenti
    "... onlar da review'a alınabilir..." >> ?
    "Türkçe çevirileri %100'e getirildi" >> !

    YanıtlaSil
  2. Gözünüzden kaçmış olabilir ama bileşenin adı "addon"

    YanıtlaSil
  3. Hocam size ve ekibinizde yer alan tüm gençlere teşekkür ederiz. El emeği, göz nuru döktünüz, ellerinize gözlerinize sağlık!...
    İnşallah diğer üniversitelerimizdeki hocalarımıza/gençlerimize de örnek olur ve ilham verir çalışmalarınız!

    YanıtlaSil
  4. Herkeze merhaba Size bir sorum ve sizden bir isteğim var ben ÇOMAK Koleksiyon Sürümü [kozdincer] indirdim dvdye çektim şimdi ben tüm masa üstü ortmalarını ayrı ayrı yerel disklere kuracağım ama tedirgin olduğum bölüm şu hepsini kurunca bunlar boot yani grup ekranında görükecekmihep kullanılabilir durumda olucakmı geçiş yapmakta sıkıntı oluşurmu bu sorumdu şimdide isteğim şu
    Pardusun ana kde masa üstü ortamınıda bu pakete koyabilirmisiniz hepsi bir arada olsun ve hepsi bir bilgisayara kurulduğunda diğerleriyle boot ekranında görülebilir bir durumda olsun lütfen

    YanıtlaSil
  5. Hocam yaptığınız çalışmalardan verdiğiniz emekten dolayı size ve ekibinize çok teşekkürler ediyor çalışmalarınızı hayranlıkla takip ediyorum.Diğer üniversitelere de örnek olmasını diliyorum.

    YanıtlaSil