10 Mart 2011 Perşembe

LXDE'de Bir KAPTAN


Kaptan, kurulum sonrasında kullanıcının kişisel ayarlarını yapabildiği ve bir karşılama sihirbazıdır diyerek bir hatırlatmayla başlayalım. Bildiğiniz üzere Bonobo'yu Kaptansız çıkarmıştık. ÇoMaK ekibi olarak bugün biraz gecikmeli olsa da kaptanı Bonobo için kullanılabilir hale getirdik. Peki Kaptan Bonobo'ya neler getirecek? Öncelikle KDE'li sürümlerde olduğu gibi bu sürüm de Kaptan ile Hoşgeldiniz diyecek ve kullanıcının fare ayarlarının yapılabildiği, masaüstü-ikon temaların değiştirebileceği, duvar kağıtlarının seçilebileceği, masaüstü sayısının ayarlanabileceği, kullanıcı profil resmini seçebileceği ve LXDE deposunu sistemine ekleyebileceği arayüzler sağlayarak kullanıcılar için özellikle Bonobo ile yeni tanışanlar için bir rehber olacak.

Kaptan proje kapsamında üzerinde çalışacağımız Enlightenment, Fluxbox ve XFCE masaüstü ortamlarına plugin yapısı kullanılarak adapte edilecek. Plugin desteği sayesinde Kaptan ortam ayırt etmeksizin hem her ortamda çalışabilecek hem de KDE üzerinde çalışan kaptanda yapılan değişlikte diğer ortamlara daha kolay adapte edilebilir bir yapıya ve dinamizme sahip olacak.

Kaptan ile uygulamayı düşündüğümüz plugin yapısı; elimizdeki KDE'de çalışan kaptanın metodlarını ayrı bir dosyada kategorilendirmekle başladığımız, daha sonra diğer ortamlar için aynı metod isimleriyle farklı şekillerde, farklı dosyalarda ayar yaptırmayı hedeflediğimiz, ortamı dinamik seçen bir yapıdır.

Peki LXDE'de Kaptan için neler yaptık? Kaptan kullanıcı ayarlarını arayüzlerle gerçekleştirirken, arka planda masaüstü ortamıyla ilgili yapılandırma dosyalarını sıklıkla kullanıyor. Bu yüzden kodlama, KDE'li yapıların Qt ye dönüştürülmesi haricinde yapılandırma dosyaları ve LXDE yapılandırma birimlerini sıklıkla kullanmak zorunda kaldık. Ayrıca Kaptanı LXDE'ye adapte ederken aynı zamanda KDE'deki dokuyu bozmamak için öncelikle KDE'de çalışan kaptanı plugin destekleyecek yapıda düzenledik daha sonra ayarları LXDE'de de uygulanacak şekilde düzenledik.

Kısacası Kaptan bildiğiniz Kaptan, fakat artık Bonobo'da.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder