26 Eylül 2010 Pazar

Kaynak Kodu, Arayüz, Dil Dosyaları

ilk olarak Qt4 Tasarım aracından bahsetmek istiyorum. Pardus paketleri arasında bulunan qt-designeri sistemimize kurarak başlayabiliriz. Qt designer Visual studio,Netbeans gibi alıştığımız ortamlara çok benzeyen sürükle bırak mantığı üzerine kurulmuş arayüz tasarlamak için kolay, kullanışlı bir araçtır. Qt degisnerdan bahsetmemin sebebi svn üzerinden ve http://svn.pardus.org.tr/uludag/trunk/kde/network-manager/manager/ adresinden indirdiğim ve kaynak kodlarını inceleyeceğim network manageri arayüzünü qt designer aracı ile incelemiş olmam.Elbette bir çok araç bu işi görür ama bana kolay gelen bu oldu. Svnden indirdiğimiz network manager klasörü içerisindeki manager klasörü altındaki src klasoründe inceleyeceğimiz programın kaynak kodlarına erişebiliriz. Peki arayüzü nasıl kod aşamasında görebiliriz. Bunun için network manager/manager altındaki ui klasoründeki ui uzantılı kodları qt designer ile açıp ctrl+R tuşuna basarak çalıştırabiliriz. Bu noktada Qtdesigner önemlidir. Kaynak kodları .py uzantılı olduğu için Kwrite gibi bir araçla da açıp okuyabiliriz. Yine manager içerisindeki po klasorunden dil paketlerine ulaşabiliriz. Burada referans olarak ingilizce alınmış ve İngilizce üzerinden birçok dile destek verilmiştir. Türkçeye tr.po yu Kwrite ile açarak ulaşabilriz.

Qt Designer

Amacımız herhangi bir aracın nasıl çalışacağını anlatmak degil elbet ama Qt Designer üzerinden basit bir arayüzün nasıl tasarlanacağından bahsetmek istiyorum çünkü burada oluşan kod c++ kodu olacak ve bunu python koduna çevirmemiz gerekecek.Projemizi Main Window açıyoruz ve kontrollerimizi açılan formumuza sürüklüyoruz.


Bu aşamada F4 ve tuşuna basarak butonlarımıza olay ekleyebiliriz.(F3 ile bu moddan çıkabiliriz)




Ctrl+R ile programımızı çalıştırabiliriz. Oluşturduğumuz programın kodlarına sol üst köşedeki menüden form->view code diyerek erişebiliriz. Oluşan code c++ kodudur. Bizim bunu python koduna çevirmemiz gerekir. Programımızı kaydettigimiz(.ui uzantısı ile) yere giderek konsol üzerinden;
pyuic4 deneme.ui -o deneme.py komutu ile python koduna dönüştürebiliyoruz.

Kaynak Kodun İncelenmesi

Network Manager altındaki src klasorunden bahsetmiştim. Kaynak kodu incelemeye bu klasör altındaki base.py herhangi bir metin editörü ile inceleyerek başlamanın kolaylık olduğunu düşünüyorum. Kaynak kodu okurken pythondan aşina olduğumuz terimlerin sadece anlaşılması biraz zor olsa da anlayabileceğimiz şekilde olduğunu görüyoruz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder